DŽUNGLA U BORČI- Čarobnjak za bilje iz Borče Zoran umesto deponije u svom dvorištu napravio džunglu

dzungla u Borči

Mali prirodni raj sa 2.000 biljaka, 500 više od BOTANIČKE BAŠTE


“Džungla u Borči” nalazi se na samo desetak kilometara od centra Beograda. Predstavljamo vam neobičnu oazu, prava borčansku džunglu, koja je nastala samo zahvaljujući jednom čoveku, Zoranu Romčeviću.

Na prostoru nekadašnje deponije, vredni i marljivi ljubitelj prirode posadio je čak 2.000 biljaka i tako napravio privatnu botaničku baštu u Borči. Sve je krenulo od onog klasičnog “srpskog inata”.

Borča
Foto: Kurir TV

“Ovo je bila dedina njiva, kasnije je nasledila moja mama, nismo je ogradli i ljudi su to iskorišćavali. Dođu, istovare šut, đubre, baš su napravili haos i iznervirao sam se i iskopao bazen u kome imamo babuške, šarane, šverglane, svašta smo ubacivali…

Dzungla u Borči
Foto: Kurir TV

Prijatelji mi donose, imamo tri vrste kornjača, amazonske, šumske itd. Žive sasvim nomalno ne traže nikakvu negu, nikavo hranjenje, ovde je napravljen pravi mali eko sistem. Ribice se hrane ovde u bazenu glistama, vodene kornjače se hrane vinogradarskim puževima, kornjače maslačkom, tako da ne treba da brinem ništa”, navodi Zoran, koji je zbog strasti prema biljkama, četiri godine radio u Botaničkoj bašti “Jevremovac” i naučio sve latinske nazive i proputovao domaće lokalitete.

borčanska dzungla
Foto: Kurir TV

Zanimljivo je da u njegovoj privatnoj bašti ima gotovo 500 različitih biljnih vrsta više nego u državnoj botaničkoj bašti. “Džungla u Borči” obiluje najrazličitijim biljnim vrstama kojih ima preko 2000 i ne mogu se olako videti svuda.

“Ovi bambusi su posađeni pre deset godina, može da se gleda kako raste, pola metra na dan. To se dešava u maju, i tad završava rast. Ovo je američki močvarni čempres, raste u močvarama Luizijane. Ovo je ginko giloba, evolucijski gledano najstarije drvo na svetu. Njega su takođe jeli dinosaurusi.

Dzungla u Borči
Foto: Kurir TV

Ovo je dulcis japanska suva šljiva, ovo drvo jako volim jer je izuzetno zdravo. Plod je jestiv, a ovo što liči na grančicu i to se jede. Ovo je medonosna biljka, pčele i neki drugi insekti je vole, a najnovija naučna dostignuća su otkrila da leči jetru”, dodaje “čarobnjak za bilje” koji u svojoj kolekciji osim retkog, ima i druge lekovite primerke, a iako je gužva, uvek se nađe prostora za novu stabljiku.

Klisure i visoke planine, po rečima našeg sagovornika, glavna su mesta za otkrivanje novih biljaka, ali i ravnica ima svoji čari. Za pronalaske uvek postoji šansa, ali čovek treba da voli prirodu, da ima vremena da skita, ali i da poznaje biljke. U Srbiji ima oko šest i po hiljada vrsta biljaka, mnoge leče različite bolesti, neke su hrana, ali najlepše ih je gledati.

Ko gleda biljke, život mu se smeši” – kaže naš domaćin.

“Isto je kao sa kolekcionarstvom, samo što ja skupljam žive biljke. Ovde je mali raj, odmaram dušu i telo!”

Pošto ne možeš posle posla da odeš u prirodu, ja sam rešio da prirodu dovedem u dvorište“, objašnjava on i upućuje otvoren poziv ljubiteljima biljaka i životinja da ga posete.

Telefon Zorana Romčevića je: +38163220773
Instagram: instagram.com/urbem_oasis
Facebook: facebook.com/gradskaoaza

Izvor: Kurir.rs

COMMENT

  • Pingback: Napravite sami ukusan sok od cvekle za jačanje imuniteta - Moja Borča
  • Please Post Your Comments & Reviews