Borčanska reka Vizelj

kanal vizelj

Kada se pomenu reke Beograda, obično se prvo pomisli na Dunav i Savu, eventualno Kolubaru i Tamiš. Ali manje je poznato da postoji i dosta reka manjih kapaciteta širom Beograda koje oplemenjuju ceo grad.

Jedna od njih je i Borčanska reka Vizelj i predstavlja pravi dragulj za ribolovce i sve ostale ljubitelje prirode i izleta. Nalazi se na udaljenosti od 12-13 kilometara od centra grada. Jedan je od najdužih i najvećih kanala, pa se odmila naziva i borčanskom rekom. Proteže se zapadnim delom pančevačkog rita, između nasipa na Dunavu i Zrenjaninskog puta, vrlo važna za ribolov Beograda.

Dužina Vizelja je oko 10-15 kilometara, a predstavlja deo kanalske mreže melioracionog područja „Pančevački rit“. Borčanska reka počinje od borčanske pumpe, pa se pored naselja Borča prostire preko Kovilova do puta Beograd – Zrenjanin (poznatiji kao Zrenjaninski put). A onda se preko nasipa nastavlja na Jojkićev dunavac.

Bogatstvo ribljeg fonda

Kanali Beograda na palilulskoj strani, kao i Vizelj su povezani sa Dunavom pa je otuda veliko bogatstvo ribljeg fonda koje omogućuje kvalitetno pecanje. Često se peca bela riba, linjak, karaš, štuka, šaran i amur.

Ako niste ljubitelj ribolova na ovom mestu možete uživati i u dugim šetnjama, džogiranju ili vožnji bicikla. Naročito u proleće i leto, kada vegetacija koja se proteže duž kanala procveta i ozeleni kao i ostala lepa beogradska izletišta u gradu. Ono što je posebno lepo je jato labudova koji se godinama kreće Vizeljom, koji onda i prezime ovde.

U blizini se nalaze još dva kanala koja su u vezi sa ovim kanalom,a koje ribolovci nazivaju Dvojka i Trojka. Pošto su svi povezani, riblji fond je sličan, a pecaroši imaju na raspolaganju ogromnu površinu koju mogu da istražuju, uživaju u prirodi i naprave jedan lep mini odmor u prirodi.

Poznato je da ovu prelepu reku koriste i članovi Kanu kajak kluba BSK Borča. Pa nije redak slučaj da prolaznici uživaju u usklađenim ritmovima naših mladih sportista. Često se ovde organizuje i kajak regata početkom proleća, pa svi poštovaoci ovog sporta mogu doći i uživati u takmičenju i okolnoj prirodi.

Raj za kajakaše i pecaroše

Generacijama unazad, ovo je mesto na kome su kajakaši i pecaroši stvorili svoj pravi mali raj. Na njemu su jedno vreme vežbale sestre Nikolina i Olivera Molodovan, zbog čijeg je apela da se kanal napokon uredi, Vizelj i postao poznat široj javnosti.

U nastavku Vam predstavljamo video sa kajakaškom oazom u beogradskom naselju Borča:

Borčanska reka iz kajaka (Kanal Vizelj)

Izvor: beogradskiizlet.com

Please Post Your Comments & Reviews