O naselju Borča

Borča je urbano gradsko naselje u Beogradu, koje se nalazi na teritoriji gradske opštine Palilula. Naselje Borča nalazi se na levoj obali Dunava i jedno je od najstarijih u Pančevačkom ritu.

Borča sa više od 70 000 žitelja, spada u jedno od najvećih beogradskih naselja.

Linije gradskog prevoza koje saobraćaju kroz Borču su 85 (Banovo brdo – Borča 3), 95 (Novi Beograd /Blok 45/ – Borča 3), 96 (Železnička stanica Pančevački most – Borča 3), 104 (Omladinski stadion – Crvenka) 105 (Borča 3 – Ovča) i 105L (Borča 3 – Ovča).

Naselje Borča je podeljeno na 6 centara, stari deo Borče i naselje Crvenka. 
Centar 1 je najstariji centar Borče, u njemu su smešteni Dom zdravlja, Mesna zajednica, vatrogasni dom i Policijska stanica. U centru 2 se nalazi pošta i stara pijaca, u centru 3 je toplana, nova pijaca, nova škola i fudbalsko igralište “Vidovdan” koje je zimi adaptirano za klizanje. Centar 4, 5 i 6 skupa nazivamo Borčom – Gredom i tu se nalazi najveća osnovna škola “Rade Drainac”, šoping centar “Stop Shop”, “Lidl” i najveći broj trgovinskih radnji. U staroj Borči se nalazi najstarija osnovna škola “Stevan Sremac” i crkva “Sveti Nikola”.

Poznate ličnosti iz Borče

Borča je poznata i po sportistima, kajakašicama Nikolini i Oliveri Moldovan, košarkašici Andjeliji Arbutini, teniserki Bojani Jovanovski Petrović i fudbalerima Saši Iliću i Stefanu Saviću.