Kako uredan i organizovan poslovni prostor utiče na performanse zaposlenih

poslovni prostor

Kancelarija je mesto gde, pored doma, provodimo gotovo najviše sati tokom jednog dana. Prostor u kome boravimo utiče na to kako se osećamo i u stanju je da oblikuje naše tretnuno raspoloženje – koliko smo odmorni, motivisani i relaksirani. Iz tog razloga, kompanije danas posvećuju mnogo pažnje uređenju poslovnog prostora i trude se da zaposlenima pruže što bolje uslove za rad. Prilikom potražnje za novim zaposlenima, oni u svojim oglasima ističu pozitivne strane svog poslovnog prostora i time privlače kandidate, postavljajući se korak ispred konkurencije.

Dobro organizovane i opremljene kancelarije predstavljaju neophodnost u današnjem rastućem biznis svetu, te direktno utiču na performanse zaposlenih, a samim tim i na krajnje poslovne rezultate. Ono je veoma često i mesto susreta sa potencijalnim klijentima, stoga je važno prikazati se u dobrom svetlu i ostaviti pozitivan utisak.

Kvalitetan nameštaj za maksimalnu udobnost

Kada govorimo o uslovima za rad koje kompanije obezbeđuju svojim zaposlenima, onda se udobnost zasigurno nalazi na listi prioriteta. Višesatno sedenje u istom položaju može da izazove komplikacije sa kičmom i držanjem, ukoliko imamo neadekvatnu stolicu. Ulaganje u kvalitetan nameštaj iziskuje nešto više novca prilikom opremanja prostora, ali zapravo predstavlja pametnu investiciju. Kao rezultat imaćemo zadovoljne i odmorne zaposlene, i proizvode čiji rok trajanja je neuporedivno duži. Pored stolice sa ergonomskom podrškom, uvek je važno odabrati i odgovarajući radni sto kako bi se mogli smestiti svi potrebni uređaju i sitnice koji zaposleni koriste u svakodnevnom radu.

Odgovarajuća oprema kao neophodnost

Ne bi li zaposleni bez poteškoća mogli da obavljaju svoje radne zadatke, potrebna im je adekvatna oprema za rad. Računar sa odgovarajućim programima koji podržava sve operacije koje zaposleni obavljaju predstavlja verovatni najvažniji segment za rad bez koga praktično nije moguće funkcionisati danas. Kvalitetni toneri za štampače upotpuniće deo računarske opreme i olakšati svakodnevnicu zaposlenih, a sitan kancelarijski materijal nalaziće se u svakom trenutku nadohvat ruke. Sala za sastanke imaće nešto drugačiji vid opreme od klasične kancelarije i zahtevaće elemente koji su potrebni za prezentovanje različitih ideja i projekata. Prostor za sastanke uglavnom sadrži projektor, belu tablu, flipchart tablu, mikrofon sa ozvučenjem i laser kao pokazivač. 

Skladištenjem stvari do urednog prostora

Kancelarije pre svega treba da budu dobro organizovane i da ni na koji način ne remete rad zaposlenih. Suvišna dokumentacija na stolu, kutije sa različitim sitnicima i materijalima mogu ostaviti haotičan utisak i izgledati neuredno ukoliko se nalazi u vidokrugu i na mestu koje nije predviđeno za skladištenje stvari. Jednostavnom reorganizacijom i kupovinom određenih ormara za čuvanje različitiih sitnica, možemo dovesti u red radni prostor u kome boravimo. Dokumentaciju koju trenunto ne koristimo,odložićemo u registratore i poređati ih u ormare, isto kao i rezervni kancelarijski materijal koji još uvek ne upotrebljavamo. Podrazumeva se da radna površina uvek bude čista i da se svakog jutra dezinfikuje odgovarajućim sredstvima za čišćenje. Uredna i dobro organizovana kancelarija pozitivno će uticati na produktivnost onih koji u njoj borave, a sami zaposleni će se bolje snalaziti u prostori koji je pregledan i sređen.

Osvetljenje kao bitan faktor uređenja

Istraživanja pokazuju da osvetljenje u prostoriji može imati značajan uticaj na raspoloženje ljudi, stoga se i poslodavci opredeljuju za one prostore koji imaju dovoljnu količinu prirodnog osvetljenja. Dizajneri i arhitekte savetuju da odaberete kancelarije koje poseduju staklene prozore velikih dimenzija, jer je to najbolji način da obezbedite prirodno osvetljenje. Zaposleni koji borave u nedovoljno osvetljenjim prostorijama mogu imati probleme sa koncentracijom, lošim vidom i čestom glavoboljom koja se u tim slučajevima javlja. Dugotrajno funkcionisanje u ovakvim uslovima dovešće do smanjene produktivnosti, hroničnog umora i sveopšteg nezadovoljstva zapososlenih što će se automatski odraziti i na samo poslovanje.

Dobro organizovan i uredan poslovni prostor postao je gotovo norma u konkurentnom biznis svetu i neophodnost koju vlasnici kompanija moraju da obezbede svojim zaposlenima, ukoliko očekuju ozbiljne rezultate. Važno je napomenuti da ovakav način uređenja kancelarija ne podrazumeva nužno ogromnu investiciju i da je uz određenu reorganizaciju, moguće postići prijatno radno okruženje koje motiviše zaposlene i čine da se osećaju prijatno i ispunjeno.

Please Post Your Comments & Reviews