Šta fali Borči?

borca anketa

Šta je to što gradjanima Borče odnosno našim sugradjanima fali u Borči?
Šta bi to pa makar bilo sitno i beznačajno poboljšalo kvalitet života u Borči?

Inspiraciju za ovaj tekst dobili smo od naše drage sugradjanke Snjezane Jolić. Ona je ovo pitanje postavila u jednoj od Borčanskih grupa na Facebook-u. Zavirili smo malo u komentare i evo šta smo zaključili.

Top 5 stvari koje bi naši sugradjani voleli da imaju u Borči:

 1. Sportski centar sa bazenom
 2. Uredjena kanalizacija (tamo gde je nema)
 3. Bioskop
 4. Zabranu divlje gradnje bez obezbedjenih parking mesta za stanare
 5. Dom odnosno ustanovu kulture

Sportski centar sa bazenom

Sportski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom trazilo je u komentarima čak 22. naših sugradjana. Slazemo se sa njima i definitivno konstatujemo da bi posećenost bila velika ukoliko bi postojao bazen u Borci.

Kanalizacija

Kanalizaciju u Borči, tamo gde nije sprovedena, ali naročito i u našoj susednoj Krnjači kojoj je već dugo obećavana, pa i u svim ostalim naseljima leve obale Dunava, tražilo je 15. naših sugradjana. Mislimo da nema potrebe da objašnjavamo zbog čega je kanalizaciona mreža neophodna svima. I ovim putem koristimo priliku da apelujemo na nadležne da se što pre pozabave ovim problemom.

Bioskop

Bioskop je u ovoj anketi predložilo 12. gradjana Borče, pa se nadamo da će se nekome ovo učiniti kao profitabilna investicija i da će Borča dobiti i svoj bioskop. Pa makar i bio smešten u tržnom centru, kao što sada možemo videti da je svugde praksa.

Zabranu divlje gradnje bez obezbedjenih parking mesta za stanare

Ovo je poseban problem koji mislimo da imaju trenutno gradjani svih beogradskih opština. Usled velike potraznje, a samim tim i isplativosti stambenog prostora u Beogradu, na svakom koraku pojavljuju se ili žargonski rečeno “niču” zgrade. Manje ili veće, sa papirima ili bez, u procesu ili ne… sada nećemo ulaziti dublje u to.

Ono što nama gradjanima Borče prvenstveno smeta ovde je prenatrpanost automobilima. Stoga i ovde koristimo priliku da skrenemo pažnju vlasti i Sekretarijatu za urbanizam i gradjevinske poslove da se razmotri opcija pod kojom bi se podrazumevalo da investitor prilikom gradnje gradjevinskog objekta obezbedi parking mesto za svaki sagradjen stan.
Da li podzemnom garazom, nadzemnom, parkingom ispred zgrade, iza, potpuno je nebitno. Ono što je bitno je da sa svakom novoizgradjenom zgradom ne dolazi, sve više i više, do zakrčenja trotoara, ulica i zelenih površina.

Dom odnosno ustanovu kulture

Gradjani Borče su većinom svojih komentara smatrali da bi život u Borči poboljšao i Dom kulture (Ustanova za kulturu, Kulturni centar…)

Pored gore navedenih stvari koje bi poboljšale kvalitet života u Borči gradjani su predložili i sledeće:

 • Manje buke
 • Više zelenila i hladovina za parkiće
 • Ogradjeno igralište za pse
 • Pozorište
 • Sportska hala za decu na Ovčanskom putu
 • Srednja škola
 • Trim i pešačka staza od Borče do Crvenke
 • Notar u Borči 🙂
 • Sankcionisanje divljanja kolima

kao i: kuglanu, trg, biblioteku, šetalište, diskoteku, skupljanje izmeta za svojim kućnim ljubimcima, rešavanje problema gužvi i zastoja na raskrsnici “Putnik” npr. kružnim tokom, da se uredi pijaca, renovira i proširi, ukinuti saobraćaj subotom i nedeljom u okolini pijace, mini bus do Crvenke…

neki od sugradjana su predložili i: uvodjenje pešačke zone oko “Maxija” i pijace, pešački mostić preko kanala Vizelj kod BSK-a, da bi se i sa preke strane uredila obala, de se ne otvaraju samo kockarnice i banke, da se uredi banja u Ovči.

I to bi bilo to za sada, do nekih novih predloga. Nadamo se da vam se svideo tekst i da će doći do koga treba da dodje. Za početak ukoliko bi makar jednu stvar izdejstvovali smatrali bi našu misiju uspešnom, a nadamo se da će se sve ove stvari poboljšati u Borči. Do čitanja, vaš MojaBorčaTim.

COMMENTS

 • Pozdravljam napore da se poboljša život u Borči i slažem se sa predloženim novinama, a predložio bih i da se sačuvaju i neke stvari iz prošlosti Borče kao obeležja njene istorije da je ne proguta progres kao da nikada nije postojala. Naprimer Borča ima topolu koja je stara oko 200g i nalazi se iza obdaništa u centru dva. Bilo je to veličanstveno drvo prelepih raskošnih krošnji a danas je zatrpano smećem, iposečenih grana, unakaženo sajlama mamlaza kojima služi za ispravljanje šasija, a ipak je to drvo svedok jedne epohe i zaslužuje da ga zaštitimo i obeležimo kao značajnu atrakciju. Borči i takve stvari nedostaju.

  • Poštovanje, slažemo se sa Vašim predlogom, možete nam napisati detaljnije, tačnu lokaciju gde se topola nalazi? Pozdravljamo Vaš apel i budite slobodni da nam pišete na e-mail: mojaborca@gmail.com još neke atrakcije, da bismo napisali tekst i o tome za početak, a onda i da vidimo šta može da se uradi. Možda u medjuvremenu informacije dodju do nekoga ko je zadužen da se pozabavi time.

 • Please Post Your Comments & Reviews