Ideje za uredjenje dvorišta

ideje za uredjenje dvorista

Predstavljamo vam tekst sa idejama i savetima za uredjenje vašeg dvorišta. Primenite ove praktične savete i poboljšajte izgled vašeg dvorišta. Napravite od vaseg dvorišta u Borči, ili u bilo kom delu Beograda ili Srbije da se nalazite malu savršenu oazu za uživanje.

Staze za dvorište

Pod broj 1 savetujemo da se pozabavite stazama u vašem dvorištu. Ukoliko ih nemate dovoljno lako i jeftino možete dodati nove. Prohodna površina u dvorištu je savršeno mesto za stazu, na ovaj način ćete sačuvati travu i ulepšati dvorište. Možete napraviti kamenu stazu, ali koriste se drvo, pločice i ostali materijali. Postavite kamen ili objekat koji će sačinjavati stazu, označite spoljnu ivicu i sklonite kamen. Nakon toga iskopajte manju rupu iste dubine kao kamen.

Poravnajte zemlju i naspite šljunak, sitan kamen ili tucanik. Na takvu površinu vratite kamen i gumenim čekićem osigurajte njegovu poziciju. Ostatak trave koje ste iskopali može služiti da se popuni prostor oko kamena.

Saksije u vašem vrtu

Verovatno je da već imate saksije u kojima sadite cveće ili biljke. Ukoliko želite da osvežite svoje dvorište novim saksijama, umesto da kupujete nove iskoristite staru burad, gume, sanduke. Promenite svrhu različitim predmetima iz domaćinstva, starim stolicama, stolovima, zasadite cveće i dodajte dubinu i dimenziju u vašem vrtu. Na ovaj način ćete vizuelno pospešiti vašu baštu.

Još jedan jeftin ali savremeni način da ulepšate svoje dvorište jeste da obojite saksije u smelim bojama. Bonus savet: Ako koristite saksije od terakote, potopite ih u vodu na sat vremena pre lakiranja bojom.

Birajte višegodišnje biljke

Višegodišnje biljke se vraćaju iz godine u godinu, dok jednogodišnje biljke žive samo jednu sezonu. Zaštitite svoj budžet prilikom uredjenja dvorišta birajući višegodišnje biljke. Koristite ukrasne trave. Kombinacija trava dodaće teksturu, boju i moderan izgled vašoj bašti. Ukrasna trava pomoći će da vaš pejzaž izgleda lepo dizajniran i skupo.

Baštenski nameštaj

Napravite mesto za sedenje, prvenstveno u uglu ili nekom intimnijem prostoru. Udoban set za sedenje u vašem vrtu je divna karakteristika za svaki dom. Jedna od skupljih stavki svakako može biti baštenski nameštaj. Ukoliko bi nameštaj kupovali u radnji, naravno da on ima svoju cenu, naročito ukoliko želite nešto egzotičnije. Evo alternative: Pregledajte oglase, prođite pijacom, iznenadićete se na šta sve možete da naletite.

Stari nameštaj koji može da se prefarba, prelakira i prilagodi željenom izgledu za male pare je savršena investicija. Budite maštoviti i odvojite malo vremena, to je sve što je potrebno.

Ofarbajte kapiju

Iako kapija nije prvo što vam padne na pamet kada razmišljate o dvorištu, to je ipak nerazdvojivi deo dvorišta. Ako primetite da boja počinje da bledi od dugog izlaganja suncu i vetru ili je već popucala, ofarbajte je što pre i sprečite da vaš dom izgleda neodržavano.

Ljuljaška sa konopcima

Ako ste roditelj male dece i imate dvorište skučenog prostora, to može biti problem, jer je porodicama sa decom dvorište najpotrebnije. Međutim, i ovde postoji rešenje. Ukoliko vam fali prostor za postavljanje ljuljaški, klackalica i drugih rekvizita za igru i razonodu dece, možete iskorititi granu nekog stabla koje raste u vašem dvorištu i napraviti na njoj ljuljašku sa konopcima. Na ovaj način uštedećete prostor za druge namene, a deci ćete omogućiti dobru zabavu u hladovini.

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali uredjenje dvorišta, dali ideju i pomogli sa barem nekim od saveta za uredjenje dvorišta.

COMMENTS

  • Prelepo,jedino sta fali to je nocna rasveta.Ja sam moju bastu osvetlio XenonLight led rasvetom nocu je ko u bajci.

  • Please Post Your Comments & Reviews