Borčanci napravili pivo za „ADVOKATE I RONIOCE“

Kraft pivo

Zanatlije sa leve obale Dunava predstavile nova dva nesvakidašnja ukusa

Srpska kraft scena postala je bogatija za još dva nova ukusa.
Pivara ZZapi iz Borče započela je svoju proizvodnju na domaćoj zantaskoj sceni.

Ovo je kraft pivara, mala u gabaritima i velika u snovima, osnovana od strane tri žene i dva muškarca.

Iako se ekipa koja stoji iza „ZZapija“ kućnim pivarstvom bavi desetak godina, pre samo nekoliko meseci izbacili su svoje prvo pivo na tržište.

“Zanatska smo zadruga i nas petoro je rešilo da se u pivarstvu ogleda sa već establiranima u svetu kraft piva. Trenutak nije sjajan, presekla nas je korona ali nedamo se”- kaže Janković, objašnjavajući da je od zadrugarstva poteklo i ime Zanatska zadruga za proizvodnju piva – Zzapi.

Janković je sa Ljubišom Saviće zadužen za kuvanje piva i njihova pređašnja piva su i osnova na kojoj se okupila ekipa petoro ljudi koji su osnovali zadrugu. Ana Jireček je, kaže, u zadrugu ušla očarana pivom koje su pravili Ljuba i Neša i to joj je, uz ideju da „pokrene nešto“, bilo dovoljno da uđe u pivarski biznis.

Nešto čega nema drugde

Za sada su ljubiteljima piva u Srbiji iz Zzapija predstavili dva svoja piva „Presedan“ i „Trimiks“.

“Gledali smo da izbacimo nešto što nije standardno u ponudi, mislim da smo i prvi u Srbiji koji su napravili biter pivo” – kaže Nebojša.

Ljubiša Savić ističe da treba probati svako pivo koje dođe pod ruku i osetiti razliku, mada je on ljubitelj klasične ipe.

Oni „za probu“ nude „Presedan“, tzv. ingliš pejl ejl, nepasterizovano, nefiltrirano, tamno pivo sa pet odsto alkohola i 12 odsto ekstrakta, dok je jači „Trimiks“ od osam odsto alkohola i 18 odsto ekstrakta, „začinjen“ i ovsenim pahuljicama.

Ana Jiriček kaže da je jedna njihova partnerka po profesiji advokat, i to je dalo ukras za etiketu „presedana“ kome treba suditi zatvorenih očiju, tj. bez predrasuda.

“To je vrsta ekstra spešel biter, slad u pivu je sto posto marisote, a hmelj je samo podrška. To je klasično britansko pab pivo ali tehnički je bilo vrlo izazovno napraviti ga i dugo nam je trebalo da dobijemo ukus kojim smo zadovoljni”- napominje Nebojša.

Njihovo drugo pivo je potpuno drugačijeg tipa, svetlo pivo tipa dabl ipa. Tu je hmelj glavna vodilja, sa stiril vulf i citra hmeljom a podrška je činok, pojašnjava za kraft znalce Janković.

Ana objašnjava neobičnu etiketu, gde dominira crtež razbarušenog ronioca.

“Ja ronim, a poznato je da se kod ronioca na određenim dubinama javlja osećaj pijanstva. Mi smo taj neobičan osećaj hteli da prenesemo ljudima uz pomoć piva. Otuda i ime, jer trimiks je naziv za mešavinu gasova za boce pri komplikovanim tehničkim zaronima”- kaže Jiriček.

Zappa ne planira da se zadrži na ova dva prvenca, tako da ljubitelje kraft piva očekuju iznenađenja iz borčanske pivare već na leto.

Pogledajte video o kraft pivari Zzapi iz Borče

Ukoliko želite da poručite i probate pivo iz ove borčanske kraft pivare posetite ih na njihovom instagram profilu: instagram.com/zzapipivara ili na sajtu: zzapi.rs

Izvor: Bizportal

Please Post Your Comments & Reviews