KRIZNI ŠTAB ODLUCIO! UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE: Evo i kada mera stupa na snagu

najnovije vesti

Zbog poboljšane epidemiološke situacije stečeni uslovi za ublažavanje mera.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, održana je danas u 16 časova. Nakon završene sednice, obratila se ministarka Darija Kisić i objavila nove mere koje su dogovorene na sednici Štaba.

“Ukupna epidemiološka situacija je bolja, što je dovelo do odluke da se mere ublaže. Nove mere podrazumevaju ukidanje važenja kovid propusnica, koje će stupiti na snagu od subote 12.03.2022. godine, pored toga zadržavamo preporuku za nošenje maski u zatvorenom prostoru. Takođe se ukida limitacija broja ljudi u zatvorenom prostoru, od subote bioskopi i pozorišta moći će da rade u uobičajenom režimu rada. Izolacija je i dalje na snazi i trajaće 7 dana ili duže ako je teža forma bolesti. Putnici u međunarodnom saobraćaju moraće da prilože dokaz o vakcinaciji, preležanoj koroni ili serološki test. Usvojili smo preporuku o uvođenju četvrte doze ili buster doze”, rekla je ministarka Kisić i dodala:

Druga buster doza primaće se pet meseci nakon prve buster doze. Ona se odnosi pre svega na osobe koje su pod većim rizikom. Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina. Ona se prima najmanje pet meseci nakon druge doze vakcine”, dodala je.

Profesor dr Branislav Tiodorović rekao je u sredu da Medicinski deo Kriznog štaba traži ukidanje kovid propusnica, te dodao da on smatra da je to apsolutno na mestu jer su izgubile svoj smisao.

“Iako su uvedene da važe samo od 20 časova, a ne da važe 24 sata kako smo ranije tražili, ni to se uopšte ne poštuje. Takođe, ukinućemo i karantin za kontakte zaraženih, što znači za zdrave koji su bili u kontaktu s obolelima od kovida. Ali, ne i izolacija za kovid pozitivne koja ostaje sedam dana”, naveo je prof. Tiodorović i podsetio da posle sedam dana na testiranje idu samo zdravstveni radnici koji nemaju simptome, pa ako se ispostavi da su i dalje pozitivni, izolacija se produžava tri dana i posle ukupno 10 dana vraćaju se na posao. 

Autori: Ivana Lazić, Jana Desovski
Izvor: Mondo.rs

Please Post Your Comments & Reviews