Sadnja Božičnog žita (Božićne pšenice)- Kada i kako da posadite?

bozicna psenica

Božićno žito– veliki simbol najradosnijeg hrišćanskog praznika proslavljanja rođenja Isusa Hrista

Božićnu pšenicu možete da kupite pred Božić na pijaci ili u bilo kojem bolje snadbevenom marketu, ali ukoliko volite da uživate u procesu rasta pšenice i želite da ispoštujete sve verske običaje onda je najbolje da je sami posadite.

Da bi žito izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Trebalo bi da je izrazito zelene boje i bujno, jer će onda takvi biti i usevi tokom godine, kaže staro verovanje.
Pšenica se sadi na praznik Svetog Nikole, 19. decembra (ili na praznik Svete velikomučenice Varvare, 17. decembra (nećete pogrešiti u kom god periodu da posadite između 17. i 19. decembra)), a kod katolika 13. decembra, na dan Svete Lucije.

Kako posaditi Božićnu pšenicu


Za sadnju božićne pšenice potrebno Vam je:

-šaka pšenice;
-saksija i
-zemlja.

Pšenicu je preporučljivo dan ili dva dana ranije natopiti u vodu da isklija (ne previše vode, samo toliko da zrna budu prekrivena vodom). Zrna možete i zamotati u mokru krpu i ostaviti dan ili dva da nabubre i puste klice.

U saksiju odnosno posudu koja može biti i plića stavite zemlju, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Ne treba staviti previše pšenice, da ne bi izraslo previše gusto. Dovoljan je jedan red zrna. Odozgo prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno prskati vodom sobne temperature.

Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm, jer će se pšenica nicanjem raširiti. Mada je nama, subjektivno, bolje saditi božićno žito u saksiji jer lepše izgleda i lakse se premešta.

Posadjenu pšenicu zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom odnosno orošavati jednom do dva puta dnevno. Da bi se tečnost ravnomerno rasporedila, najbolje je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem. U tanjiru se ne sme zadržavati previše vode.

Može se u sredini posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po želji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.

Pšenicu koju ste posadili možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to. Kada se pojave prve klice, tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.

Pšenica ne treba da stoji na jako toplom mestu, blizu radijatora ili peći. Više joj odgovara da sporije raste na sobnoj ili nižoj temperaturi.

Ako malo zakasnite sa sadnjom, nije strašno, samo stavite na toplije i dobro osvetljeno mesto da brže izraste.

Pre nego što se stavi na sto, žito možete ošišati makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Slobodno možete ošišani deo žita upotrebiti za jelo, na primer, za salatu ili za dekoraciju. Isklijalo žito je veoma zdravo i koristi se u ljudskoj ishrani.

Na Badnji dan stavite sveću u sredinu, a žito možete po izboru vezati na sredini crvenom trakom i/ili napraviti mašnu.

Nadamo se da će Vam božićna pšenica biti zelena i bujna i da ćete biti ponosni što ste je sami proizveli. Vaš MojaBorča tim.

Please Post Your Comments & Reviews