Uginuli labudovi u Borči- Šta da preduzmete da zaštitite sebe i svoje ljubimce?

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči od avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa a to područje je proglašeno zaraženim područjem u poluprečniku od tri kilometra i ugroženim područjem u poluprečniku od 10 kilometara.

Kako je navedeno na internet sajtu Uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede u 2023. godini u našoj zemlji je ukupno registrovano šest žarišta ptičjeg gripa kod divljih ptica.

„Poslednji slučaj avijarne influence (AI) u Srbiji potvrđen je kod labudova. Analize sprovedene u VSI Kraljevo potvrdile su prisustvo avijarne influence kod 5 uginulih labudova koji su pronađeni na lokaciji Borča, Opština Palilula, u kanalu Vizelj, na levoj obali Dunava. Trenutno je aktivno samo jedno žarište na lokaciji kanal Vizelj – Borča, dok je ostalih pet žarišta odjavljeno“, stoji u objavi nadležne institucije.

Kako je objavila Politika, iz kanala Vizelj do sada su izvučene 33 uginule ptice, a uginulo ih je ukupno pedesetak.

Kako je objašnjeno iz Uprave za veterinu, visoko patogeni sojevi virusa mogu naneti ogromne direktne i indirektne štete farmama živine, s obzirom na to da mortalitet može biti i blizu 100 odsto. Kod pojedinih podtipova visoko patogenih virusa avijarne influence zabeleženo je prenošenje i na druge vrste sisara, kao i na čoveka (H5N1).

Stoga je najbitnije izbegavati bilo kakav kontakt sa divljim pticama.

Podsetimo se, avijarna influenca (AI), odnosno ptičji grip, veoma je zarazna bolest, izazvana virusima influence tipa A. Podtipovi H5, H7 i H9 virusa influence A redovno uzrokuju bolesti kod domaće živine, a podtipovi H5 i H7 su posebno patogeni za kokoške i ćurke.

Uginule labudove otkrio je Zoran Janković iz udruženja „Eko – Pančevački rit“, koji za Novi dan TV N1 kaže da je 2. oktobra izašao na teren, po prijavi građana, i zatekao pet uginulih labudova i još desetak koji su bili bolesni.

„Mi imamo dugogodišnje iskustvo, 2017. je isto na ovoj lokaciji bila epidemija ptičijeg gripa, poznajemo ponašanje obolelog labuda“, objašnjava on.
Po ponašanju labudova, kako kaže, znao je da je u pitanju ptičiji grip.

„Od 2. do 11. oktobra uginulo je preko 50 labudova, mi smo 32 predali Vetarini, i oni su ih dali na dalje postupanje. Od tih 32, pet je odneseno na Institut i uzet je uzorak, kod svih pet je otkriven ptičiji grip“, ističe Janković.

Podseća da je epidemija na području kanala Vizelj zvanično proglašena 11. oktobra, i da to podrazumeva da je područje u radijusu od tri kilometra zaraženo, a u krugu od 10 kilometara ugroženo.

Trenutno bi trebalo lovačka udruženja da obustave sve aktivnosti u lovištima, šetači da ne prilaze labudovima, da ne izvode svoje ljubimce, jer je ptičiji gtip prenosiv na sisare, ujedno i na čoveka“, upozorava Janković.

Veterinarska inspeklcija je, kako dodaje, u obavezi da popiše sva domaćinstva koja imaju živinu, a u slučaju pojave ptičijeg gripa na domaćinstvu, uništava se cela farma, jer je, kaže, to jedino rešenje.

„Vakcina za divlje ptice ne postoje, a i ne možete ih uhvatiti, beže“, ukazuje Janković.

Građani bi trebalo da drže razdaljinu od tri do pet metara u odnosu na labudove, objašnjava on i savetuje da se ne dolazi u kontakt sa vodom u kanalu, u kojoj ima ptičije mokraće i izmeta.
„To je žarište i tu najviše virusa ptičijeg gripa ima“, upozorava Janković.

Juče je već, kako kaže, ptičji grip počeo da stagnira, nakon što je od petka naloženo ubacivanje sveže dunavske vode u kanal.
„Juče smo obilazili, nema nijednog obolelog labuda po našoj proceni. Otprilike sedam dana traje uginuće, i posle sedam do 10 dana može da se prekine epidemija od strane Ministarstva“, navodi Zoran Janković.

Izvor: N1.info

Please Post Your Comments & Reviews