5 načina kako da pomognete svom kućnom budžetu, ali i našoj planeti

usteda novca

Na pitanje kako povoljno i sa finansijskim uštedama pozitivno uticati na očuvanje životne sredine i ponašati se društveno odgovorno, odgovore možete pronaći u ovom tekstu.

Na sledećih 5 načina možete uštedeti i istovremeno doprineti zaštiti naše planete:

Gasite svetla kada izlazite iz sobe

Smanjenje računa za struju je dobar početak kada je ušteda novca u pitanju. Čak i ako je to na samo nekoliko minuta, gašenjem svetla će se definitivno trošiti manje struje nego da ga ostavite upaljenim i uštedeće vam novac. Takođe, velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom inovativnim LED sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih.

Kuvajte u poklopljenoj posudi

Korišćenje poklopaca na posudama prilikom kuvanja može dovesti do uštede energije i do 20%. Takođe je preporučljivo koristiti posude koje su proporcionalne veličine sa grejnom površinom kako bi se izbegao gubitak energije do 20%. Kada voda dostigne tačku ključanja, preporučljivo je smanjiti jačinu grejanja na najniži mogući nivo, a da voda i dalje ostane u stanju ključanja. Ovim jednostavnim trikom možete uštedeti do 60% energije prilikom pripreme jednog obroka.

Planirajte obroke i kupujte prehrambene namirnice pred istek roka trajanja

Čuvajte našu zemlju, dobićete i do 80% popusta za kupovinu namirnica! Zaista, na primer ukoliko ste danas planirali da spremate ribu ili neko meso za ručak, možete značajno uštedeti novac i istovremeno doprineti očuvanju životne sredine. Kako?

Kupite neophodne namirnice za obrok pred istek trajanja snižene oko 30% ili na dan isteka tog roka i po 80% nižoj ceni. Ovakve namirnice mogu se naći na primer u Lidl prodavnicama, a za njih imaćete i garanciju da su kvalitativno i zdravstveno ispravne.

Time, racionalnom kupovinom namirnica pred istek roka trajanja, njihovom upotrebom, one neće zavšiti na otpadu i tako će doprineti smanjenju količine hrane koja se baca i završava na deponijama, čime se direktno smanjuje rasipanje resursa, kao i količina metana koji se oslobađa razlaganjem hrane negativno uticajući na našu klimu. Pored toga, znajte da smanjenje bacanja namirnica ima i druge ekološke koristi poput smanjenja neodgovorne potrošnje vode i energije koja se koristi u procesu proizvodnje, transporta i skladištenja hrane.

S tim u vezi, sledeći put kada vidite namirnice po sniženoj ceni, razmislite o tome kako to može pomoći svom kućnom budžetu i svetu oko nas.

Zatvarajte slavinu dok perete zube

Ako perete zube dva puta dnevno s otvorenom slavinom nepotrebno možete potrošiti skoro 100 litara vode. Zbog toga, sledeći put kad perete zube, zatvorite vodu dok vam ona ne treba i ne puštajte je da bezrazložno curi.

Takođe, dugim kupanjem potroši se barem četiri puta više vode nego onim koje traje tri do pet minuta, pa bi zato bilo dobro skratiti tuširanje ako vam traje duže od 10 minuta.

Napravite spisak potrebnih namirnica pre odlaska u kupovinu

Smanjenje nepotrebnih troškova, kao i količine bačene hrane koja je neupotrebljena, je još jedan odličan način da uštedite novac i spasite planetu. S tim u vezi, prva stvar koju treba uraditi pre odlaska u kupovinu jeste provera trenutnog stanja u frižideru i videti šta vam stvarno fali, a šta ne. Tako ćete lakše napraviti nedeljni plan obroka i izbeći da gomilate namirnice koje nećete iskoristiti.

Izvor: Telegraf.rs

Please Post Your Comments & Reviews