Top zanimljivosti o Beogradu

zanimljivosti o Beogradu

Prestonica Srbije, grad Beograd, poznat je kao grad koji gotovo nikada ne spava. Oko Beograda vođene su mnoge bitke, često je bio je paljen i rušen do temelja, kao posledica svega toga, razvio se unikatan, beogradski duh, koji je utkan u svaki pedalj njegove zemlje, reka, arhitekture i svaki nerv ljudi koji u njemu stvaraju život.

Prvi semafor i prva pošta Prvi semafor u Beogradu je postavljen 1939. godine kod Glavne Pošte. Kada je o pošti reč, prva pošta se nalazila na Kalemegdanu i otvorena je u 19. veku.

Podzemna pećina Ispod crkve Svetog Marka kod parka Tašmajdan nalazi se podzemna pećina. Šalitrena pećina služila je u rimsko doba za vađenje kamena od kojih su pravljeni sarkofazi. Sam naziv “Tašmajdan” vodi poreklo od turskih reči za rudnik i kamen što pokazuje da se na ovom mestu nalazio kamenolom.

Prva evropska kafana 
Malo je poznato da je na Dorćolu otvorena prva kafana u Evropi davne 1522. godine. U njoj se služila isključivo crna kafa.

Grad ispod grada Podzemni Beograd, zaseban grad pod Beogradom, u njemu se nalazi više od stotinu pećina, tunela i prolaza koji svedoče o njegovoj vezi sa mnogobrojnim carstvima i državama koje su vladale na ovim prostorima tokom prošlih vekova.

Da li ste znali da…

  • se najstarija sačuvana kuća u Beogradu nalazi u ulici Cara Dušana br. 10. Sagrađena je davne 1724. godine.
  • je Pobednik prvobitno trebalo da bude postavljen na Terazijama, ali je ženski deo javnosti bio zgrožen činjenicom da u centru grada stoji ’’go muškarac’’, pa je ipak odlučeno da bude postavljen na Kalemegdan.

Grad Beograd je uvek pratio svetska dešavanja, a to govori i činjenica da je električna energija uvedena samo nekoliko godina nakon što je to učinjeno u Berlinu i Parizu.

U Beogradu se nalazi najveća pravoslavna građevina na Balkanu

Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Sa centralnom kupolom visine 70 metara i pozlaćenim krstom od 12 metara, ova veličanstvena katedrala dostiže neverovatnu visinu od 87 metara i kao takva predstavlja najveći hram u Srbiji, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jednu od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

Beograd je dobio naziv po belom krečnjačkom kamenu od koga je napravljen greben i ranovizantijska tvrđava.

Zanimljivosti o Beogradu- Vinča

Zanimljivost o Beogradu je i da su u mestu Vinča, koje se nalazi na 15 kilometara od Beograda nadjeni ostaci civilizacije stare više od 7000 godina, starije čak i od Mesopotamije. Takodje, ovo mesto smatra se centrom tadašnje civilizacije odakle su se dalje razvijale Srbija, Crna Gora, Bosna…

Prvi grafiti u Beogradu Nakon povlačenja nemačke vojske posle drugog svetskog rata, ruski vojnici su išli gradom tražeći mine koje će biti deaktivirane, a bezbedne objekte označavali su natpisom “Provereno min njet“. Smatra se da su te oznake na gradjevinama predstavljale začetke grafita u Beogradu. 

Sa druge strane u Sremskoj ulici možete videti ploču sa natpisom “Glasajte za Filipa Filipovića”, koja se takodje smatra za najstariji grafit u gradu. Ova ploča napravljena je 1920. godine kada je Komunistička partija Jugoslavije za gradonačelnika predstavila svog kandidata Filipa Filipoviča.

Verovali ili ne Već 120 godina se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu čuva egipatska mumija koja potiče iz 300. godine p.n.e.

Nadamo se da su vam se dopale zanimljivosti o Beogradu i da ste pročitali makar jednu stvar odnosno zanimljivost o Beogradu koju do sad niste znali.

Mozda ce vas zanimati i:

COMMENT

  • Pingback: "Jel ima notar u Borči?" - Moja Borča
  • Please Post Your Comments & Reviews