Solarna kuća u Borči

Solarna kuca u Borca

Često čujemo kako se apeluje na uštedu električne energije, kako će predstojeća zima biti veoma hladna i neizvesna, kao i na veća ulaganja u onu koja dolazi iz obnovljivih izvora. Koncept “pametne” kuće u svetu nije nepoznat, ali se na našim prostorima retko ko usudi da novac uloži u takvu investiciju. Ipak, poneki primer smart kuće može se pronaći i u Beogradu, tačnije u beogradskom naselju Borča.

Ekipa N1 posetila je u ovom beogradskom naselju u ulici Kulture „Solarni kulturni centar“ čiju okosnicu čini smart kuća i dvorište.

Ova smart, ili pametna kuća se naziva tako zbog toga što se na krovu kuće nalaze solarni paneli i koristi se energija sunca, a tu je i solarni punjač za elektični automobil. Vlasnik ove kuće je Nikola Bulj i on navodi da njegovo „eko dvorištance treba da bude prvi samoodrživi kulturni centar u Evropi koji se napaja na solarnu energiju“.

Čuvanje životne sredine

„To znači da se napaja na solarnu energiju i da je napravljen od ekoloških materijala, odnosno od onih koji ne ugoržavaju životnu sredinu. Ovde će se održavati kulturni program, kao i u svakom kulturnom centru, i zvanično otvaranje će biti će uskoro biti održano. Ideja je da prikažem da i mi u Srbiji pokažemo da živimo kao sav normalan svet. Da koristimo solarne sisteme i sve ostale pametne uređaje koji su potrebni jednom domaćinstvu, a koji su energetski efikasni“, rekao je Bulj.

Prema njegovim rečima, to je sve više zastupljeniji koncept izgradnje na globalnom nivou, pogotovo od kada je izbila kriza sa energentima.

“Kuća je energetski efikasna kada ste uradili dobru izolaciju, kvalitetnu stolariju. Ako proizvodite struju iz obnovljivih izvora, u ovom slučaju preko solarnih sistema, vi dobijate energiju besplatno od sunca, platićete instalaciu sistema sad u ovom trenutku, period vraćanja investicije 5 do 7 godina najduže”, kaže Nikola Bulj, osnivač Solarnog kulturnog centra “Eko dvorištance”.

„I mi to sve možemo da implementiramo u naša domaćinstva, kancelarije, firme i hale. Ne bi trebalo da kaskamo za Evropom. I evo, ovim projektom u Borči želim da pokažem svima nama da i mi u Beogradu možemo tako da živimo“, poručio je Bulj.

Uverava da solarni paneli nisu toliko skupi.

„Kada vi jednom investirate, to su ulaganja za barem 20 godina, što znači da se to u svakom slučaju isplati“, kaže sagovornik N1.

Najavljuje i Festival energetske efikasnosti koji će se održati na ovom mestu u Borči.

Zelena gradnja je jedno od rešenja da se smanji zagađenje, a o tome treba da se misli i u planiranju naselja.

“Divlja gradnja jako mnogo utiče na kvalitet vazduha, to je koncentracija objekata, koncentracija vozila, strujanja vazduha, to nije dobro usklađeno da cirkulacija vazduha bude takva da vazduh bude čistiji. Isto tako i ozelenjavanje tih delova grada gde se masovno gradi mnogo znači”, upozoravaju sa Fakulteta za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Promene u građevinskom sektoru neophodne su i da bi se dostigao cilj da Evropa bude prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

izvor: n1info

Please Post Your Comments & Reviews