Srpske olovke od starih novina osvojile Evropu- Ekologija i uspeh porodične kompanije

NewPen

Ekologija i uspeh porodične kompanije “New Pen” ruku pod ruku
NewPen je jedini proizvođač olovaka i bojica od novina u Evropi, koje izvoze širom sveta.

Porodična firma NewPen iz Smederevske Palanke proizvodi ekološke olovke i bojice od nepročitanih novina, koje se nisu prodale na trafikama.
Na kraju dana većina dnevne štampe koja se ne proda vrati se odakle je i došla, ali postoje i novine koje imaju nešto svetliju budućnost, zahvaljujući Slavici i Draganu Markoviću.

Želimo da povećamo svest kod ljudi o važnosti očuvanja prirode, posebno u vremenu u kom živimo kada smo okruženi štetnim uticajima sa svih strana. Od četiri strane novina dobijemo dve olovke.

Od jedne “Politike” može da se napravi 16 olovaka, a porodična firma “New Pen” godišnje napravi milion. 

Dragan Marković kaže da su posao započeli pre pet godina, potpuno slučajno, nakon što su pogledali film “Čudan život Timotija Grina“, u kom jedan od glavnih junaka radi u fabrici olovaka.

Onda je meni sinulo da niko u Srbiji ne proizvodi olovke i počeo da istražujem kako se one prave. Dok sam to istraživao, izašlo mi je da u Kini i Indiji se proizvode olovke i bojice od starih novina i tu više za nas nije bilo dileme čime ćemo da se bavimo“, kaže Marković, dodajući da je većina njihovih prijatelja mislila da je to suluda ideja.

Firma NewPen osnovana je 2018. godine, pre svega sa ciljem da ponudi nešto novo na tržištu olovaka i bojica. 

Sedam meseci isprobavali su raznorazne novine, lepkove, otrkivali tehnologiju, kupili mašine u Kini i posle mnogo promašaja, na kraju su uspeli da naprave proizvod kakav su hteli.

Novine koje smo isprobavali nisu imale čvrstoću. Bile su elastične i nisu bile za korišćenje, a onda smo otkrili Politikina izdanja gde smo ih testirali više puta i shvatili smo da nam taj papir odgovara“, kaže Slavica Cokić Marković, koja je sada direktorka firme “New Pen”. 

Pored Politikinih izdanja, za proizvodnju koriste i lepak koji pravi porodična firma iz okoline Pančeva i grafit koji uvoze iz Kine. Dnevno proizvedu oko 3.500 komada eko olovaka NewPen, a iako im u tome pomažu mašine, dobar deo posla radi se ručno.

Čak 97 procenata njihove proizvodnje se izvozi, dok se mali procenat proda u Srbiji. Zbog kupaca iz zemalja Zapadne Evrope, počeli su da uvoze novine na latinici.

Izvozimo najviše u Nemačku, zemlje Beneluksa, Austriju, Mađarsku, Grčku, pokrili smo Makedoniju i sada završavamo Rumuniju, Bugarsku, Poljsku, Moldaviju i Ukrajinu. Imamo dobrog kupca u Nemačkoj koji je u međuvremenu postao i naš prijatelj i on je igrom slučaja imao prijatelja koji radi u štampariji. Imali su neku količinu novina koju su hteli da bace, pa su nam poslali. Sada smo se povezali i sa nirburškim novinama i otkupljivaćemo i deo njihove remitende“, kaže Slavica.

Bilo da su sa ćiriličnim ili latiničnim slovima, olovke se prave na potpuno prirodan način i sve su različite. Početna ideja bila je proizvod bude sto posto ekološki.

U proizvodnji drvenih bojica koristi se drvo. Da bi to drvo dospelo u olovku, mora se iseći jedno stablo. Za proizvodnju naših olovaka nije posečeno nijedno stablo“, objašnjava Slavica.

Ona ističe da je njen suprug oduvek bio borac za zaštitu životne sredine.

Od kad ga ja znam on se zalaže za ekologiju. Dugo nije hteo da bude vozač, jer nije želeo da naknadno zagađuje životnu sredinu. Njemu je to jako bitno i ja ga u svemu podržavam“, ističe Cokić Marković.

U ovoj priči planiraju da istraju i da se jednog dana prošire u veći prostor i osvoje još veće tržište. Trenutno zapošljavaju šest radnika, a u poslu ih je spojila muzika. Uz nju se posao i obavlja.

“Ideja je bila da i u našoj zemlji koja nije bogata, a gde svakako ima ekološki osvešćenih ljudi, ponudimo proizvod koji nije skup, i tako dokažemo da ekološki ne mora da znači skupo”, kaže Marković.

Korišćenjem netoksičnih materijala u procesu proizvodnje, uz reciklirani papir i minimalnu potrošnju energije, sasvim sigurno ova mlada kompanija se svrstava među retke koje maksimalno tokom celog procesa proizvodnje brinu o zaštiti životne sredine.

New Pen izvozi gotovo 95 odsto svojih proizvoda u Evropu.

U Srbiji se ekološke olovke mogu naći u knjižarama poput Vulkan-a i nekim većim marketima, a osim što su ekološke, ove olovke i bojice su i prilično jeftine.

Please Post Your Comments & Reviews