Saveti za zdravu i negovanu kožu

saveti za negu koze

Kao naš najveći organ, koža svojim izgledom šalje važnu poruku o ukupnom zdravlju našeg organizma. Kako bi zadržala svoju mladalačku svežinu i sjaj, koži je neophodno pružiti odgovarajuću negu, istovremeno vodeći računa o svim faktorima svakodnevnice koji mogu da utiču na naše zdravlje uopšte. Uz pravilnu rutinu nege kože i primenu efikasnih tretmana, možete postići da imate zdravu i sjajnu kožu, doprinoseći na taj način vašem samopouzdanju. U nastavku ćemo vam, stoga, pružiti nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći u postizanju i održavanju lepe kože.

Redovno čišćenje kože

Prvi korak ka zdravoj koži je temeljno čišćenje. Izbor sredstava za čišćenje kože u najvećoj meri zavisi od tipa kože, ali su blagi i Ph neutralni proizvodi preporuka, naravno ukoliko ste u mogućnosti koristite prirodne preparate. Ustanovite rutinu čišćenja kože kako biste uklonili nečistoće, višak sebuma i šminku. Očišćena koža će moći da diše i samim time da bolje upija hranljive sastojke iz proizvoda koje koristite nakon čišćenja.

Održavanje vlažnosti kože

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože. Redovno koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože kako biste održali optimalnu vlažnost. Prilikom izbora hidratantne kreme, važno je da imate u vidu kako svoj tip kože, o čemu možete da razgovarate sa svojim dermatologom, tako i spoljašnje faktore koji mogu negativno da utiču na vašu kožu i protiv kojih se hidratacijom borite. Istovremeno, pijte dovoljno vode tokom dana kako biste hidrirali svoj organizam, a samim tim i svoju kožu iznutra.

Uravnotežena ishrana i hidratacija

U skladu sa prethodno rečenim, jasno je da unos dovoljne količine vode pomaže u održavanju hidrirane i zdrave kože. Šta više, sve ono što unosimo u svoje telo ima izvesne efekte na našu kožu. Ishrana bogata svežim voćem, povrćem, celovitim žitaricama i zdravim mastima pruža koži neophodne hranljive sastojke. S druge strane, preporučljivo je uzeti u obzir i adekvatnu suplementaciju, naročito vitaminima A i C, koji u velikoj meri doprinose zdravlju našeg najvećeg organa.

Zaštita od sunca

Važnost adekvatne zaštite od sunčevog zračenja je sve aktuelnija tema i značaj ovog koraka nege kože je izuzetno veliki. Zaštita od sunca je od vitalnog značaja za zdravlje, ali i lepotu kože. Redovna upotreba kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) pomaže u sprečavanju preranog starenja kože, pojava bora i pigmentacija. Ne zaboravite da nanesete zaštitu od sunca čak i kada je oblačno, jer ovaj korak nege nije rezervisan samo za vrele letnje dane na plaži.

Redovni tretmani za blistavu kožu

Da biste svojoj koži pružili dodatnu podršku u težnji ka mladalačkom izgledu, razmotrite tretmane za lice, koji daju sjajne rezultate. Jedna od popularnih opcija je veoma efikasno podmlađivanje lica hijaluronskim filerima. Ovi tretmani se izvode injektiranjem hijaluronske kiseline, prirodnog sastojka koji ima sposobnost da zadržava vlagu i pomaže u popunjavanju bora, volumizaciji i hidrataciji kože. Podmlađivanje lica hijaluronskim filerima je neinvazivan i brz tretman koji može pružiti izvanredne rezultate u vraćanju mladalačkog izgleda koži.

Važnost redovnog eksfoliranja

Eksfolijacija je ključni korak nege kože koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože, čime se obnavlja njena svežina i sjaj. Redovno eksfoliranje uklanja nečistoće, poboljšava teksturu kože i podstiče obnovu ćelija. Možete koristiti blagi piling ili kiseline za eksfolijaciju, ali budite pažljivi da ne preterate i ne oštetite kožu, već se konsultujte sa stručnjakom. Eksfolijacije jednom ili dva puta nedeljno će biti dovoljne za postizanje optimalnih rezultata.

Održavanje zdravog životnog stila

Zdrav način života igra ključnu ulogu u očuvanju zdrave i negovane kože. Pored toga što smo naglasili značaj ishrane na zdravlje ukupnog organizma pa samim time i na lepotu našeg najvećeg organa, postoje drugi elementi svakodnevice o kojima je važno voditi računa u ovom kontekstu, ali i uopšte. Održavajte dobar san, izbegavajte stres, redovno vežbajte i izbegavajte pušenje. Ovi faktori imaju direktan i neopoziv uticaj na zdravlje kože i mogu doprineti njenom ubrzanom starenju ili tome suprotno, ukoliko o njima vodite računa. Kombinacija pravilne nege i zdravog životnog stila će vam pomoći da postignete dugotrajne rezultate i očuvate sjajnu kožu iznutra i spolja.

Zdrava i negovana koža zahteva pažnju i brigu u smislu pravilnog čišćenja, hidratacije, zaštite od sunca i sveukupno zdravog životnog stila. Ovo su bez sumnje ključni faktori za postizanje blistave kože, koja će naposletku u velikoj meri odrediti vaše zadovoljstvo svojim izgledom u celosti. Uz ove savete u vezi sa pravilnim pristupom nezi kože, zasigurno ćete se radovati svome odrazu u ogledalu i svakom novom danu u koji stupate sveži i blistavi.

Please Post Your Comments & Reviews