Saveti za uredjenje doma

Saveti za uredjenje doma

Ukoliko ste kupili kuću, stan ili pak jednostavno želite da renovirate Vaš životni prostor u Borči, Beogradu ili bilo kom drugom mestu. Predstavljamo Vam tekst sa savetima za uredjenje doma koji sadrži smernice uz pomoć kojih ćete lakše doći do željenog izgleda Vašeg doma.Boje zidova

Na samom početku savet broj 1 za uredjenje Vašeg doma je mali trik koji možete upotrebiti, a to je da Vam zidovi budu odgovarajuće boje. Uz pomoć koje ćete vizuelno povećati Vaš prostor ukoliko imate potrebe za tim. Prave boje za manje stanove su svetlijih nijansi kao što su: bela, bež, neke svetlije nijanse žute… Upravo one će doneti više svetlosti Vašem prostoru.
Takodje možete kombinovati svetle sa jarkim bojama. Možete jedan ili dva zida okrečiti jarkim ili nekim tamnijim bojama, a ostale zidove svetlijim nijansama. Naročito je bitno da zid na kome se nalazi prozor ostane u svetlijoj boji. Jer će svetla boja zida na kome se nalazi prozor u prostor reflektovati značajno više svetlosti. Što će prostoru dati na dubini. Napominjemo da se plafon nikako ne preporučuje krečiti tamnim bojama u manjim i nižim prostorijama. Zidovi u jarkim bojama dolaze do izražaja samo u prostranim stanovima, sa velikim prostorijama.


Svetle zavese

Zavese mogu učiniti čudo za Vaš mali stan. Namestite garnišnu visoko, do plafona, i izaberite duge zavese koje padaju maltene do poda. To će vizuelno povećati prostoriju i stvoriće prijatniju atmosferu. Savet prilikom izbora zavesa za uredjenje Vašeg doma je da izaberete one koje propuštaju više svetlosti.


Izbacite sve nepotrebne stvari

Prenatrpan stan
Previše stvari u stanu

Razmislite da li su Vam zaista potrebni neki stariji delovi nameštaja. Oni delovi, sitnice i “džidžabidže” koje gotovo da više i ne koristite. One Vam zauzimaju dragoceno mesto, stvaraju haotičan ambijent i povrh svega čine da vaš stan izgleda manje nego što zaista jeste. Razumljivo je da neke stvari za Vas imaju sentimentalnu vrednost, ali vreme je da ih još jednom pregledate. I postarate se da izbacite sve što nema nikakvu upotrebnu vrednost. I time omogućite Vašem stanu da “prodiše”, a ujedno i oslobodite prostora za nove stvari. Uveravamo Vas da ćete se i Vi lepše osećati.


Naglašene boje

Navikli smo da se boje koje su u trendu menjaju iz godine u godinu, i iz sezone u sezonu. Ali u prostoru je uvek potrebno da postoji poneka jarka boja, koja će ga otvoriti. Umesto da investirate u narandžasti kauč ili krečenje dnevne sobe u plavu boju. Izaberite jastučiće, vazu ili neku umetničku sliku u jarkim bojama. Ove stvari lako možete zameniti svake sezone ili jednom godišnje.


Koja god godina da je u pitanju, manje je uvek više. Što manje zatrpate police i stolove, to će bolje izgledati vaš dom. A činjenica je i da ćete manje brisati prašinu! 🙂 Prilikom uredjenja Vašeg doma birajte nameštaj koji je proporcionalan u odnosu na dimenzije sobe, tako Vam prostor neće izgledati prenatrpano.
Koliko god da je šik ta uglasta stolica sa niskim sedištem iz časopisa, nemojte kupovati nešto što je neudobno za sedenje. Isto važi i za staklene stočiće (velika šansa za lomljenje) i police sa malo prostora. Kupite nešto što možete da upotrebite i iskoristite, a ne samo da mu se divite izdaleka.
Kao i funkcionalnost, udobnost je važan faktor prilikom kupovine nameštaja. Koliko god da je dekorativan, zamenite kauč ako na njemu ne možete da se odmorite. Kupite nešto što izgleda lepo i na čemu ćete se osećati lepo.


Ukoliko Vam se svideo tekst o savetima za uredjenje doma, možete pogledati još sličnih tekstova na ovu i još mnogo tema na našem sajtu u sekciji Magazin.


Tekst je inspirisan člankom sa portala superzena.net

Please Post Your Comments & Reviews