Saveti za prvo iskustvo raftinga

rafting tara

Ako krećete na rafting prvi put u životu, imajte na umu da je ovo iskustvo izuzetno uzbudljivo, ali i izuzetno zastrašujuće. Dok budete na reci, osećaćete mešavinu adrenalina i straha koji prolaze kroz vaše telo, ali ćete i dalje želeti da osvajate nove prostore i istražite nove delove reke kojom plovite. Zamislite sebe okružene visokim liticama ukrašenim zelenilom, dok vam zvuci vode odjekuju u ušima i dok s nestrpljenjem iščekujete izazove koje dolaze. Bez obzira da li ste ljubitelj adrenalina ili zaljubljenik u prirodu, rafting predstavlja jedinstvenu priliku da se povežete sa sirovom snagom i lepotom prirode. Ako sve ovo radite prvi put i osećate nelagodu jer ne znate šta vas čeka, evo nekoliko osnovnih saveta i ideja koji bi mogli da vam pomognu da vaša prva ekspedicija raftingom ne bude samo nezaboravna, već i sigurna i udobna.

Odabir prave reke

Provod na raftingu počinje mnogo pre nego što zaista stignete do vode, a najvažnija stvar tokom pripreme jeste adekvatan odabir reke koja će vam odgovarati za prvo iskustvo raftinga. Ovaj odabir, zajedno sa pravim odabirom kampa u kom ćete provesti vreme, jeste jedna od najvažnijih stvari za upoznavanje sa raftingom, i stoga nemojte da zaboravite da istražite reke u svojoj blizini. Sve ove reke su različite i svaka od njih ima svoje prednosti i mane, i zbog toga će vam neke odgovarati više, a neke manje, naročito ako radite ove stvari prvi put. Najbolje bi bilo da odaberete spore i široke reke na kojima nema mnogo brzaka i koje nisu naročito hladne, te se informišite o ovim sitnicama pre no što krenete na rafting. Naravno, kada budete imali malo više iskustva sa raftingom, moći ćete da birate neke druge reke i da istražujete nove opcije koje su vam dostupne.

Prihvatite avanturu

Da biste doživeli nezaboravno iskustvo na raftingu, morate da prihvatite svoje okruženje i da ne zaboravite jednu važnu stvar – da uživate! Dopustite sebi da se potpuno prepustite, da uronite u mirise, zvukove i slike koje su oko vas, jer će vas prizori oko vas potpuno opčiniti. Ovo je naročito tačno ako odaberete reku na kojoj ćete sigurno uživati, kao što je, na primer, Tara, jer je to prostor na kom svako može da uživa, posebno početnici. Ako i vas interesuje uzbudljiv rafting, Tara i cena smeštaja koji tamo može da se pronađe sigurno će vam odgovarati, a ova reka će vam ponuditi savršen početak upoznavanja sveta raftinga. Tamo ćete moći da osetite hladnoću vode dok prolazite kroz penušave brzake, toplinu sunca i uzbuđenje koje će vas obuzeti na svakom novom zavoju. Prihvatite nepoznato raširenih ruku, uživajte u svakom trenutku i stvarajte uspomene koje će trajati ceo život.

Sigurnost na prvom mestu

Kada je u pitanju rafting, sigurnost je apsolutni prioritet i nezaobilazan zahtev koji može da napravi razliku između uzbudljive avanture i potencijalne katastrofe. Pre no što krenete na put, posvetite vreme sigurnosnim merama i upoznajte se sa osnovnim sigurnosnim ograničenjima i postupcima, a kad stignete na rafting, odmah počnite da pratite objašnjenja vodiča koji će biti sa vama. Od savladavanja pravilnih tehnika veslanja do brzog i učinkovitog reagovanja na naredbe koje budete dobili – kao što su “napred”, “nazad” i slično – ove stvari su ključne za bezbednost i vas i svih ljudi oko vas. Uz to, nemojte da zaboravite sigurnosnu opremu, uključujući čvrstu kacigu i zaštitnu odeću jer će vam ove stvari pružiti adekvatnu zaštitu protiv vremenskih uslova, hladne reke i neočekivanih opasnosti.

Timski rad i komunikacija

Rafting nije samostalan poduhvat već sasvim suprotno – to je timska aktivnost koja se oslanja na besprekornu koordinaciju, efikasnu komunikaciju i poverenje koje mora da vlada među svim članovima posade. Kada krenete nizvodno, pažljivo slušajte uputstva vodiča i pokušajte da ih sledite najpažljivije moguće. Prihvatite duh timskog rada dok sarađujete s ostalim ljudima na splavu oko vas, čak i ako ih nikada ranije niste videli u životu, i uskladite svoje pokrete i veslačke poteze sa njima. Na taj način ćete raditi zajedno, uspešno prolaziti kroz nezgodne brzake i izbegavati opasne prepreke koje bi vam se mogle naći na putu. Radite na svojoj komunikaciji, kako verbalnoj, tako i neverbalnoj, jer to je ključno da biste mogli da reagujete na vreme i da izbegnete izazove koji će vam se sigurno nametnuti na raftingu.

Vaše prvo iskustvo raftinga više je od jednostavne avanture, to je jedno potpuno novo putovanje koje će ostaviti neizbrisiv trag na vama. Ako odaberete pravu reku i pronađete mesto gde ćete moći da uživate na raftingu, ne samo da ćete osetiti uzbuđenje, već i dubok osećaj povezanosti sa prirodom i svetom oko sebe!

Please Post Your Comments & Reviews