Mladi i zaposlenje: Kako do prve poslovne prilike nakon završenog školovanja

mladi i posao

Završetak formalnog obrazovanja sa jedne strane predstavlja vrstu olakšice i donosi nam privremeni osećaj bezbrižnosti, ali nam otkriva i sve poteškoće koje svet odraslih podrazumeva. Fakultetska diploma u rukama ili visoke ocene nakon stručne škole ne znače nužno prvi posao iz snova. Naprotiv, nepredvidivo putovanje i trka za prvim radnim iskustvom tek počinje. Za većinu, ovaj specifičan životni trenutak predstavlja značajnu prekretnicu i označava početak samostalnog načina života, koji je često ispunjen strahom, nedostatkom samopouzdanja i neizvesnošću.

Međutim, ove prepreke nije nemoguće prevazići, i upornost i uložen trud se na kraju uvek isplate. Predstavljamo vam neke od prvih koraka koje je neophodno preduzeti nakon završetka perioda školovanja, kako biste pronašli prvo zaposlenje i uspešno uplovili u svet odraslih.

Volontiranje i značaj praksi

Nedostatak radnog iskustva predstavlja i najveći kamen spoticanja na putu ka pronalaženju prve poslovne prilike. Često se susrećemo sa oglasima koji u svom opisu tragaju isključivo za radnicima koji poseduju prethodno radno iskustvo na sličnim pozicijima. Za tek navršene studente, ovo može da bude glavni problem, ali i vrsta motivacije da se tokom samog školovanja oprobaju u volontiranju. Benefiti volontiranja su najrazličitiji, a najznačajniji su  svakako sticanje znanja i novih veština, kao i širenje mreže kontakata. Ove stavke igraju veliku ulogu u pronalasku prvog zaposlenja i značajno mogu povećati šansu da dođete do željene prilike. Pored toga, mnogobrojne kompanije danas nude različite oblike stažiranja, koji predstavljaju idealnu priliku da vaše stečeno znanje negde i primenite, kao i da tom prilikom upoznate potencijalne poslodavce.

Upoznajte se sa tržištem rada

Dinamika na tržištu rada se menja gotovo svakodnevno, a različita društveno-politička dešavanja mogu uticati na promene koje se odvijaju u biznis svetu. Kako biste bili u toku sa najaktuelnijim novostima, neophodno je detaljno istražiti trenutno tržište rada i upoznati se sa otvorenim pozicijama koje različite kompanije nude, kao i generalnim uslovima rada u njima. Pored velike potražnje za stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija, ugostiteljstvo i zdravstvo imaju manjak kadrova i u stalnoj su potrazi za novim radnicima. Ukoliko tražite posao konobara, onda je glavni grad Beograd mesto gde ćete imati najviše šansi, budući da sadrži najbogatiju ponudu kada je ugostiteljstvo u pitanju. Isto se odnosi i na druge oblasti, stoga je migracija ka većim mestima logičan korak ukoliko želite da pronađete dobru poslovnu priliku.

Pravilno napisana radna biografija

Kvalitetno napisan CV predstavlja prvi kontakt sa potencijalnim poslodavcem i glavno oružje tokom procesa pronalaska posla. Zato je važno da vaša biografija bude pravilno napisana i sadrži sve relevantne informacije o vama, te da vas predstavi na najbolji mogući način. Ovo je posebno važno kada nemate prethodno radno iskustvo, onda vam je radna biografija jedino sredstvo pomoću kojeg možete privući pažnju potencijalnog poslodavca. U tim slučajevima, akcenat stavite na vaše obrazovanje i znanja i veštine koje ste tamo stekli, kao i podatke o sertifikatima koje posedujete, i detaljima vašeg volonterskog iskustva. Radna pozicija i njen tačan opis takođe utiču na konačnu sadržinu vašeg CV-ja, pa ćete tako u skladu sa propozicijama, određene stavke isključiti ili naglasiti. Propratno i motivaciono pismo su takođe značajni deo prijave, koje nikako ne biste smeli isključiti, pogotovo kada nemate bogato radno iskustvo iza vas. Oni vas mogu izdvojiti iz mora jednoličnih prijava i povećati šansu za prolazak u drugi krug, odnosno pozivanje na intervju.

Dodatno usavršavanje je uvek prednost

Današnji obrazovni sistem nije usklađen sa zahtevima modernog doba i ne može da isprati dinamičnost tržišta rada. Sa druge strane, većina poslova se delimično ili u potpunosti oslanja na tehnologiju i digitalnu pismenost, pa samim tim i zahteva određena znanja i veštine od svakog stručnjaka. Ne kaže se bez razloga da se proces učenja nikada ne završava, pogovo ne nakon školovanja. Mnogi se odlučuje na različite programe dodatnog obrazovanja i usavršavanja kako bi obogatili svoje iskustvo i stekli nove veštine potrebne za aktuelne poslove na tržištu. Prednost svih ovih kurseva jeste što mogu da se pohađaju online i u vreme koje vi želite, tako da nastavu lako možete uskladiti sa ostatkom obaveza koje imate.

Završetkom školovanja zatvara se jedno poglavlje života, a otvara novi svet prepun izazova i neizvesnosti – svet samostalnosti i odgovornosti. Pronalazak prve poslovne prilike dugotrajan je proces tokom kojeg učimo, stičemo samopouzdanje i svojevrsno iskustvo odrastanja. Međutim, pre ili kasnije, uz dovoljno truda i istraživanja tržišta rada, zasigurno ćete postići željeni cilj i pronaći dugo očekivani posao.

Please Post Your Comments & Reviews