Borča nova Silicijumska dolina- Naselje budućnosti

Industrijski park u Borči

Zbog izgradnje industrijskog parka i nove luke, Borča će postati još više atraktivna za stambene i komercijalne sadržaje. Pored Pupinovog mosta, otvoriće se 20.000 radnih mesta za IT inženjere.

PALILULSKA Borča sa više od 70 000 žitelja, spada u jedno od najvećih beogradskih naselja. Iako ima stanovnika, kao Požarevac, infrastruktura ovog dela Palilule je nerazvijena za toliki broj ljudi. Međutim, zbog interesovanja stranih investitora, i izgradnje dva velika projekta, Borča sa okolnim naseljima (Ovča, Padinska skela, Kotež...) realno je da se pretvori u najveće gradilište komercijalnih i stambenih sadržaja.

Izgradnjom srpsko-kineskog tehnološkog parka Borča će postati savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar po kome će Srbija postati lider u regionu. Industrijski park u Borči će poneti ime Mihajla Pupina i njegovom izgradnjom i gradnjom nove luke stvoriće se uslovi da se urbanistički srede naselja na levoj obali Dunava.

Borča izgradnjom srpsko-kineskog industrijskog parka više neće biti prenaseljena palanka. Investicija teška oko 300 miliona evra pokrenuće urbanizam. Tik pored urbanog naselja, zaposliće se oko 15 000 IT inženjera. Oni, ako se gledaju profesije, imaju najveće plate u Srbiji. Jedan broj njih poželeće da živi blizu svog posla, pa će biti potrebna izgradnja novih stambenih kompleksa.

Izvodi se logičan zaključak da će se na banatskoj ravnici graditi novi hoteli, stambene lamele, škole, vrtići i domovi zdravlja. Otvaraće se restorani, sportski centri, trgovački centri.

I nova Luka će oživeti levu obalu Dunava. Zbog nje će se graditi nove saobraćajnice. Za nekoliko godina realno je da bi cene nekretnina u naseljima na levoj obali Dunava mogle da poskupe i do 30 odsto.

– “Kada ova dva velika projekta na levoj strani Dunava budu završena, ovaj deo Palilule naći će se na meti mnogobrojnih biznismena, koji će za poslovni prostor tada morati da obezbede znatno višu svotu novca od one koja je danas na tržištu” – priča Milena Parandilović, trgovac nekretninama.

Podsticaj da se ovaj deo grada razvija dala je država izgradnjom saobraćajnice koja povezuje Pančevo i Zemun. Kruna ove investicije je Pupinov most, čiji su kapaciteti oko 250.000 vozila dnevno.

Komercijalnih kvadrata Borča ima malo, pa će cena placa za izgradnju drastično skočiti. Očekuje se i da će vrednost stanova sa sadašnjih 1000 evra po kvadratu, skočiti bar 50 odsto.

– “Naselja na levoj obali Dunava imaju problema infrastrukturne prirode. Delovi nemaju kanalizaciju. Ulice su tesne. Neke nemaju trotoara. Ovaj deo grada nema svoju gimnaziju, pozorište, izostaju vrtići i domovi zdravlja. Potrebni su planski parkovi” – priča Parandilovićeva.

Trenutno, do Borče se, iz centra grada, za manje od pola sata stiže i preko Pupinovog i preko Pančevačkog mosta. Iz ovog prigradskog naselja saobraćaju pet linija GSP-a – 95, 96, 85, 104i 105L.

Idealno je mesto za mlade bračne parove. Tu je veliki šoping centar. U Borči se đaci školuju u tri osnovne škole – “Stevan Sremac”, “Rade Drainac” i “Jovan Ristić”. Naselje ima i nekoliko vrtića. S obzirom na to da ima mlađu populaciju, potrebno je proširiti kapacitete.

Borča ima veliku zelenu pijacu, a na Zrenjaninskom putu, na samom ulazu u Borču nalazi se supermarket “Roda”. Meštani se uglavnom rekreiraju na nasipu u Crvenki, ili na stadionu BSK Borča.

CENE KVADRATA ZNATNO NIŽE

U Borči, cena kvadrata stana je veoma atraktivna i kreće se od 800 do 1.000 evra. Oni koji pak požele da prave kuću, platiće plac od 2000 do 6000 evra po aru. Dobra autobuska povezanost sa Zemunom i centrom, namamila je studente iz unutrašnjosti da žive u nameštenim stanovima. Iznajmljivanje garsonjere ili jednosobnog stana košta od 150 do 200 evra.

SOFTVERSKI CENTAR

Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara, a studija izvodljivosti predviđa da će na tom mestu biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija. Početak gradnje nove luke Beograd takođe se očekuje u bližoj budućnosti, a najave govore da će ona biti čak sedam puta veća od postojeće.


Izvor: Novosti/ Fotografije: Blic; Ras Srbija

COMMENTS

  • Pingback: "Jel ima notar u Borči?" - Moja Borča
  • Pingback: Besplatni sportski programi za učenike u toku letnjeg raspusta - Moja Borča
  • Please Post Your Comments & Reviews